Welcome to the 2nd Small Animal MRI Symposium

Venue: Hannover Medical School 13./14.06.2019
Forum Niedersachsen / Medical Park
Feodor-Lynen-Straße 27
Hannover
You will find more detailed information on this event soon here:

Thursday / Donnerstag, 13. Juni 2019

11:00-12:45 Registration & Poster set-up

12:45-12:50 Welcome Martin Meier MHH

12:50-13:00 Greetings from the Radiology Department Heinrich Lanfermann MHH

13:00-13:15 Welcome  from the President of the MHH Michael Manns MHH

13:15-15:15 Session: Multimodal MR and Molecular Imaging 2 h

- PET assisting MRI or vice versa? Uwe Himmelreich KU Leuven

- Cross-plattform imaging: MPI/PET/MR Volkmar Schulz Aachen

- Beyond Teflon: 19F MRI and Inflammation. Ulrich Flögel Düsseldorf

- Optogenetics. Albrecht Stroh Mainz

- Multi-Parametric Preclinical Imaging. Claudia Oerther Bruker BioSpin

- Cancer from the Deep Blue Sea: MRI on crustaceans. Bastian Maus AWI Bremerhaven

15:15-15:45 Break / Posters 30 min

15:45-17:15 Session: Small Animal MRI in Hannover 1 h:30

- 10 years PCI core lab: Martin Meier MHH

- Imaging, 3R and animal ethics. Hans-Jürgen Hedrich MHH

- Metal implants and Magnetic Resonance: Friends or Fools. Christina Yiannakou MgSafe

- Functional MRI of the kidney. Marcel Gutberlet MHH

17:15-18:15 Session MRI Methods 1 h

- Frontiers in Magnetic Resonance Imaging Sciences: Swift Bi-Directional Transfer Between
  Animal and Human Studies. Thoralf Niendorf MDC Berlin

- Off-road: non-animal MRI: MIMENIMA and MORE. Wolfgang Dreher Bremen

- A CMOS NMR detector for probing brain physiology
  with high spatial and temporal resolution" Klaus Scheffler Tuebingen

> 18:15 Pizza & Beer

Friday / Freitag, 14. Juni 2019

08:30-10:00 Session Cardiology MRI 1h 30 min

- How to kill two birds with one stone or the use of PolyGate for multi-mouse cardiac MRI.
   Arno Nauerth Bruker BioSpin

- MRI Imaging in non-mouse models. Astrid Wietelmann MPI Bad Nauheim

- Real-time cardiac imaging in mice. Volker Rasche UK Ulm

10:00-10:30 Break / Poster 30 min

10:30-12:30 Session: Neuro MRI 2h

- fMRI/Optogenetics Cornelius Faber Muenster

- In vivo electrophysiology and fMRI: BOLD and the rat hippocampus. Frank Angenstein Magdeburg

- In vivo diffusion tensor magnetic resonance imaging. Dominik von Elverfeldt Freiburg

- 9.4 T Imaging 5 D flow  Karl-Heinz Herrmann Jena

- A Novel platform for EEG/fMRI/ brain stimulation studies in rat. Olli Gröhn Kuopio

12:30-13:30 Lunchtime

13.30-16:00 Biologentag VBIO (in German) 2.5 h

- Präklinische Bildgebung: Nicht-invasive Einblicke in molekulare Prozesse beim Tier.
  Jens Waldeck Bruker BioSpin

- In ovo Magnetresonanztomographie. Volker Rasche Ulm

Pause / Poster 20 min

- Molekulare Bildgebung in der Nuklearmedizin. Jens P. Bankstahl MHH

- Verknüpfung von MR-Bild und Metaboliten im Gewebe. Dieter Leibfritz Tübingen

- Magnesium – Fluch oder Segen? Regine Willumeit Kiel

- Postnatale Hirnreifung - Möglichkeiten der qualitativen und quantitativen Beurteilung im MRT.
  Eva Bültmann MHH

16:00 Laborbesichtigung nach Anmeldung in Kleingruppen TEAM CIF MHH

16:00 Preisverleihung Karl-von-Frisch Preis Martin Meier VBio Niedersachsen

16:30 Ende /